PA DE SANT JORDI 21/04/20

#Masas, panes y repostería 20 abril 2020

El PA DE SANT JORDI és una preparació salada a camí entre el pa i la coca. S´hi representen les 4 barres catalanes i és típics de la diada dels enamorats, la rosa i el llibre.


Per fer els colors nosaltres utilitzarem formatge i sobrassada. La versió vegetariana és amb tomàquets secs en lloc de sobrassada i també hi ha qui utilitza colorants alimentaris. És bastant típic, encara que opcional, posar-hi anous.


INGREDIENTS: • 200g d’aigua

 • 50g d’oli

 • 25g de llevadura fresca premsada

 • 400g de farina

 • 100g o 150g de sobrassada

 • 100g o 150g de formatge (tipus emmental)


PREPARACIÓ: 1. Ratllar el formatge 15 segons  vel 5-10 progressiva i reservar

 2. posar al vas l’aigua, l’oli, el llevat i programar 5 segons vel  4

 3. incorporar la farina i la sal barrejar 10 segons vel 4 i a continuació programar 30 segons funció amassar (espiga)

 4. treure la massa del vas i fer-ne dues boles, una una mica més gran que l’altra

 5. Tornar a posar al vas la bola més gran juntament amb el formatge junt amb el formatge reservat previament i programar 1’ funció amassar ( espiga). Treure del vas i reservar

 6. repetir l’operació amb l’altra bola de massa i la sobrassada programant 1min  funció amassar (espiga). Depenent de la sobrassada, si no ha quedat ben barrejat potser caldrà afegir-hi més temps i si la sobrassada és molt greixosa potser ens hi caldrà tirar-hi més farina fins que tingui la consistència desitjada. Retirar del vas i reservar.

 7. Fer 5 tires de la massa de formatge i 4 de la de sobrassada. Muntar-la en un motlle rectangular que pugui anar al forn (tipus de canelons o d’alumini de 20x25cm aprox.) deixant espai entre elles, doncs quan pugi la massa ja s’enganxarán 

 8. pintar la superfície amb ou batut. (IMPORTANT - fer primer les ratlles de color groc de formatge per no barrejar els colors)

 9. deixar reposar la massa tapada amb un drap de cuina durant 1 hora.

 10. Enfornar a 180ºC durant aproximadament 20 min